Wandelen in Niemandsland

Weekend: 22, 23 en 24 mei 2020  > kosten € 215  >  Inschrijving geopend

Op naar Niemandsland …

De Voerstreek is een prachtige groene streek in de Belgische provincie Limburg, te midden van de driehoek Maastricht, Aken en Luik. In dit heuvelachtige gebied liggen zes dorpen en zestien gehuchten die tezamen de gemeente Voeren vormen. Alles bij elkaar maar 50 km². Maar tegelijk zeer authentiek; we zien bijzondere natuur en milieu en een zeer interessante geschiedenis en erfgoed. Het gebied kent prachtige wandelpaden met schitterende vergezichten. Daar komen we voor!

Dit arrangement kent drie wandeldagen. Vanuit onze prachtige historische hoeve in St Martens Voeren gaan we op de zaterdag oostwaarts richting Vaals. We betreden het voormalige grondgebied van ‘Neutraal Moresnet’; het eigenaardige minilandje van 344 hectare dat van 1816 tot 1920 op de kaart stond. Tijdens de wandeling komen we onder andere in het prachtige Koningswald veel met eiken en beuken. Bijzonder is ook dat we een stuk van enkele kilometers op de  ‘Camino Pelgrimstocht’ gaan lopen op de ‘Niederstraasse’. Dit is een van Jacobswegen naar Santiago de Compostella. Deze gaat vanuit Aken, via Namur (Belgie) naar Parijs en Tours.  We doen de route vanuit de Duitse grens naar Moresnet-Chapelle. Daar staan we stil bij 14 unieke staties op de zogenoemde Calvariberg.

Neutraal Moresnet ontstond na de val van Napoleon. Nederlanden en Pruisen werden het bij de herindeling van Europa niet eens over het bezit van een waardevolle zinkgroeve in het gebied. Neutraal Moresnet werd daarmee een soort Niemandsland. Het gebied stond in de loop der jaren ook bekend als een belastingparadijs, een smokkelvrijplaats, een gok-oord en een potentiële Esperanto-staat.

Tijdens dit arrangement bezoeken we tevens Hombourg, waar we van het lokaal gebrouwen bier genieten. De gemiddelde wandeling is 18 kilometer. We dalen en stijgen regelmatig. Zie de kaart voor een globaal beeld van de regio en de routes die we wandelen.

 

Accommodatie en eten

We overnachten vrijdag en zaterdag in het prachtige en authentiek gerestaureerde ‘Hoekhuis’ als onderdeel van het vakhuis Maretak in Sint-Martens-Voeren. De Maretak is een doolhof van aan elkaar gekluisterde huisjes en ruimten, allemaal opgetrokken uit (vuur-)steen, ruwe eikenhouten balken en leemstuc vulling. Het oudste deel stamt uit 1560!
De kosten van dit lange weekend bedragen € 215 (zie uitleg onder Vriendengroep). Inbegrepen in de prijs zijn twee heerlijke eigengemaakte drie-gangenmaaltijden plus weldadig ontbijt. De middaglunch maken we zelf aan de ontbijttafel en nemen we mee. Koffie, thee en fris zijn in het arrangement inbegrepen, evenals wijn en bier. Terrasbezoek is voor eigen rekening. De accommodatie kent vier slaapkamers met twee bedden die los van elkaar kunnen worden gezet. De toebedeling van de slaapplaatsen gebeurt in overleg op vrijdagochtend. Wilt u een eigen slaapkamer? Hiervoor brengen wij € 50 extra in rekening.

 

Aankomst en adres

Aankomst: deelnemers die met het openbaar vervoer komen worden door De Lopende Band vrijdagochtend opgehaald om 10.40 uur bij bushalte Dorpsstraat in Noorbeek. Daar stopt dan de Arriva-buslijn 57 vanuit Maastricht naar Gulpen via Mheer. De accommodatie ligt 5 km verderop. Zij die met eigen vervoer komen verwachten we vrijdagochtend 25 mei om 11.00 uur bij de accommodatie ‘Maretak’, Einde 63, 3790 Sint-Martens-Voeren, België. Het vertrek is zondag, 15.00 uur. 

 

Interesse?

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan dit programma dient u een mail te sturen naar info@delopendeband.nl  Binnen twee dagen ontvangt u alle vervolginformatie. De tocht gaat door indien 6 mensen hebben ingeschreven. Het maximum aantal deelnemers is 8.

Onze gegevens