NIEUWSBRIEF 1 januari 2019

Pelgrimsweg in Niemandsland

Van Aken via Moresnet naar Compostella

Afgelopen november is De Lopende Band op zoek gegaan naar nieuwe wandelpaden in het voormalige Moresnet; het eigenaardige minilandje van 344 hectare dat van 1816 tot 1920 op de kaart stond. Het ontstond na de val van Napoleon. Nederlanden en Pruisen werden het bij de herindeling van Europa niet eens over het bezit van een waardevolle zinkgroeve in het gebied. Neutraal Moresnet werd daarmee een soort Niemandsland.

We kwamen uit op de Niederstraasse. Dit prachtige bospad is een van de vele Jocobswegen naar Santiago de Compostella.

Het startpunt van deze weg is Domstad Aken. De eerste halteplaats is Moresnet Chappelle, met haar Kruisweg met 14 unieke staties op de zogenoemde Calvariberg. Daarna gaat het verder naar Namur, Parijs en Tours.

 

Krakende sneeuw onder je schoenen…

Winterwandelingen vanuit de Maretak

Het jaar 2019 is pas dan goed begonnen als je krakende sneeuw onder je wandelschoenen hebt gehad. Tot nu toe waren de weergoden De Lopende Band zeer welgezind. We hebben atijd prachtig weer gehad. Eind 2018 hebben we een aanvraag ingediend voor een sneeuwdeken op 22, 23 en 24 februari 2019. Dat gaat goedkomen dus…

Ter plekke kiezen we welke routes we gaan nemen. We houden rekening met de wandelgroep, de actuele conditie van de paden en de weersvooruitzichten van dat moment.

We plannen vrijdag en zaterdag terug te zijn rond 15.00 uur namiddag. Een mooie tijd voor een winterdrank rond de houtkachel. Op zondag maken we een mooie ochtendwandeling. Meld je dus snel aan als je interesse hebt. 

Winnaar Gouden Wandelschoen

Samenwerking met Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

De Lopende Band is goed bekend met de uitgever van veelgeprezen wandelgidsen ‘Gegarandeerd Onregelmatig’. Deze heeft in 2018 de gids ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ uitgegeven. Met succes, want deze publicatievan auteur Alex Buis won op Fiets- en Wandelbeurs de prestigieuze Gouden Wandelschoen. De tocht is bekroond als wandelroute van het jaar 2018! Zie: www.gegarandeerdonregelmatig.nl
De Lopende Band is uitgenodigd om in samenwerking met de auteur een driedaags wandelarrangement in de klei te zetten op basis van ( een deel van de ) de tochten van deze gids. Het reultaat is grensoverschrijdend wandelplezier. Tijdvak: mei/juni 2019 (precieze data nog in bespreking ). Plaats van handeling: het gebied tussen Vise en Vaals. Let wel: de tochten zullen stevig zijn, elke dag gemiddeld 25 kilometer. Aanvang februari komt meer informatie beschikbaar, alsmede mogelijkheid tot inschrijven. Ben er op tijd bij want er kunnen maximaal 8 mensen mee. 

INFORMATIE

Boeken

Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje, Philip Droge, Spectrum

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). Het bestaansrecht van Moresnet bestond uit de aanwezigheid van de winstgevende zinkmijn Altenberg. De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap).
Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet: Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

 

Zink, David van Reybrouck, Boekenweekessay

Nederland, België en Duitsland hebben meer dan een eeuw lang een gemeenschappelijk buurland gehad: Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1815 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had.
In zijn Boekenweekessay traceert David Van Reybrouck de merkwaardige geschiedenis van dit vergeten landje. Meer dan een accident d’histoire roept het vragen op naar geschiedenis, herinneren, grenzen en landen. Het resultaat is een prachtige ode aan een vergeten buitenland. Van Reybrouck vertelt het verhaal aan de hand van de onwaarschijnlijke lotgevallen van één bewoner. Wat doet de grote geschiedenis met gewone mensen?

 

Een wandeling rondom Zuid Limburg, Alex Buis, Gegarandeerd Onregelmatig, juni 2017

277 kilometer grensoverschrijdend wandelplezier. Alex Buis is geen man van de gebaande paden. In 11 etappes van gemiddeld 25 kilometer komt de wandelaar terecht op plaatsen waarvan hij het bestaan niet had kunnen vermoeden. Zorgvuldig vermijdt hij in deze gids de platgetreden wandelpaden van het toeristische Limburg. Hij doorkruist het ene na het andere taalgebied en de wandelaar moet doorlopend schakelen van Duits naar Frans en Nederlands.

 

Door den oorlog moeten lijden, Voerstreek in 1914-1918, Rik Palmans, Guido Sweron, VVV Voerstreek

Dit boek met boeiende teksten en aangrijpende foto’s van de doortocht van de Duitse troepen door de Voerstreek in de periode 1914-1918. Het boek bespreekt hoe deze markante gebeurtenis zijn sporen heeft nagelaten bij de bevolking.

 

Foto’s

Het merendeel van de foto’s op deze site zijn van Dolph Cantrijn. Dolph is beroepsfotograaf. Zie www.dolphcantrijn.nl  voor zijn werk. 

 

Websites