INFORMATIE

Boeken

Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje, Philip Droge, Spectrum

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). Het bestaansrecht van Moresnet bestond uit de aanwezigheid van de winstgevende zinkmijn Altenberg. De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap).
Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet: Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

 

Zink, David van Reybrouck, Boekenweekessay

Nederland, België en Duitsland hebben meer dan een eeuw lang een gemeenschappelijk buurland gehad: Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1815 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had.
In zijn Boekenweekessay traceert David Van Reybrouck de merkwaardige geschiedenis van dit vergeten landje. Meer dan een accident d’histoire roept het vragen op naar geschiedenis, herinneren, grenzen en landen. Het resultaat is een prachtige ode aan een vergeten buitenland. Van Reybrouck vertelt het verhaal aan de hand van de onwaarschijnlijke lotgevallen van één bewoner. Wat doet de grote geschiedenis met gewone mensen?

 

Een wandeling rondom Zuid Limburg, Alex Buis, Gegarandeerd Onregelmatig, juni 2017

277 kilometer grensoverschrijdend wandelplezier. Alex Buis is geen man van de gebaande paden. In 11 etappes van gemiddeld 25 kilometer komt de wandelaar terecht op plaatsen waarvan hij het bestaan niet had kunnen vermoeden. Zorgvuldig vermijdt hij in deze gids de platgetreden wandelpaden van het toeristische Limburg. Hij doorkruist het ene na het andere taalgebied en de wandelaar moet doorlopend schakelen van Duits naar Frans en Nederlands.

 

Door den oorlog moeten lijden, Voerstreek in 1914-1918, Rik Palmans, Guido Sweron, VVV Voerstreek

Dit boek met boeiende teksten en aangrijpende foto’s van de doortocht van de Duitse troepen door de Voerstreek in de periode 1914-1918. Het boek bespreekt hoe deze markante gebeurtenis zijn sporen heeft nagelaten bij de bevolking.

 

Foto’s

Het merendeel van de foto’s op deze site zijn van Dolph Cantrijn. Dolph is beroepsfotograaf. Zie www.dolphcantrijn.nl  voor zijn werk. 

 

Websites