Beekdalen, heide en ‘dood spoor’

Diverse data 2019  en 2020 /  Inschrijving verplicht 

1. Beekdal De Reusel 

 Een dagwandeling van 20 km. We starten vanuit Cafe ‘T Behouwe Huis, gaan richting open veld in Baarschot en lopen door de bossen. Onderweg komen we op een prachtpad enkele malen De Reusel tegen. Dit is een meanderende beek (tenzij we weer grote periode van droogte krijgen). Rond 12.00 uur nemen we een kleine pauze met zicht op het ven De Flaes. We drinken hier koffie of thee en serveren iets lekkers. Onze middag-rustplek (na pakweg 11 km wandelen) is de beroemde uitspanning Den Bockenreyder, de plek waar je heerlijke uitsmijters kunt krijgen. Van daaruit wandelen we terug naar Baarschot. Ook weer op prachtige bospaden vlak langs de waterloop van de Reusel. Inschrijfgeld: 5 euro, te betalen contant tijdens wandeling.

Start: We treffen elkaar om 10.30 uur bij de parkeerplaats bij Trappistenklooster / Brouwerij La Trappe, Eindhovenseweg 3, Berkel Enschot (nabij Tilburg). U kunt hier met de fiets, met auto of met buslijn Arriva 141 vanuit Station Tilburg komen. Deze vertrekt om 10.09 uur vanuit station Tilburg en is om 10.19 uur bij het klooster. Wij rijden met een of twee auto’s naar Cafe ‘T Behouwe Huis, Baarschotseweg en 20 oktober 2019  

 Aanmelden: Vooraf inschrijven per mail is verplicht.  Meld hierbij je mobiel nummer. Doe dit uiterlijk drie dagen vooraf via info@delopendeband.nl  Inschrijfgeld: 5 euro, te betalen contant tijdens wandeling.    

2. Dagwandeling Kampina

Een stevige dagwandeling van pakweg 19 km. Vanuit de Heikant in Moergestel gaan we via het kronkelende riviertje De Rosep het natuurreservaat De Kampina heide op. We lopen langs het prachtige Belversven en gaan verder op een rustig wandelpad dwars door het open heidegebied van De Kampina. Om 13.00 uur nemen we een rust- een eetpauze. Vervolgens gaan we richting het beekdal van de Beerze. Hier wacht een prachtig smal pad vlak langs het riviertje op ons. De wandeltocht eindigt tussen rond 16.00 uur bij de Historische Watermolen in Spoordonk. 

 Start: We treffen elkaar om 10.30 uur bij de parkeerplaats bij Trappistenklooster / Brouwerij La Trappe, Eindhovenseweg 3, Berkel Enschot (nabij Tilburg). U kunt hier met de fiets, met auto of met buslijn Arriva 141 vanuit Station Tilburg komen. Deze vertrekt om 10.09 uur vanuit station Tilburg en is om 10.19 uur bij het klooster. Wij rijden met auto’s naar het parkeerplaatsje van de Irene Hoeve aan de Heikant in Moergestel van waaruit om 11.00 uur de tocht start.

 Datum:  woensdag 8 mei 2019 en zondag 29 september 2019

 Aanmelden: Vooraf inschrijven per mail is verplicht. Meld hierbij je mobiel nummer. Doe dit uiterlijk drie dagen vooraf via info@delopendeband.nl  Inschrijfgeld: 5 euro, te betalen contant tijdens wandeling. 

3. Op Halve Zolen door de Duinen 

De wandeling van Den Bosch naar Udenhout (bij Tilburg) is ruim 30 kilometer lang. De doorgewinterde wandelaar, die geen moeite heeft met een kilometertje meer of minder, krijgt een paar echte parels voorgeschoteld. Vanaf station Den Bosch zoeken we een weg naar het grotendeels verdwenen spoor van het Halve Zolenlijntje. Die trein reed vroeger tussen Lage Zwaluwe en Den Bosch langs de vele schoenfabrieken die daar vroeger lagen. De Moerputtenbrug vormt een klein paradijs waar natuur en geschiedenis samenkomen. Langs de rand van de Langstraat lopen we over de ecologische verbindingszone naar de overblijfselen van voormalig sprookjespark ‘Het Land van Ooit’. Van daaruit trekken we door de Drunense Duinen om vervolgens door het moerasgebied De Brand te wandelen. Het contrast kan bijna niet groter. Tot slot hebben we onze rust wel verdiend in het gezellige Udenhout. 

Datum: zondag 1 september 2019

Start: we treffen elkaar om 10.00 uur aan de achterkant van station Den Bosch aan de voet van loopbrug over het spoor. Je kunt hier ook met de auto komen. Adres: Magistratenlaan, 5223 MA. De looptijd is ruim 7 uur. Onderweg verschillende stops bij horecagelegenheden. Het eindpunt van de tocht is de kern Udenhout, waar twee bussen in het uur naar Tilburg rijden.

 Aanmelden: Vooraf inschrijven per mail is verplicht. Meld hierbij je mobiel nummer. Doe dit uiterlijk drie dagen vooraf via info@delopendeband.nl  Inschrijfgeld: 5 euro, te betalen contant tijdens wandeling. 

4. Op ‘t Duits Lijntje

“Tussen Boxtel en het Duitse Wesel loopt een historische spoorlijn dwars door mooie natuur en een rijk industrieel verleden. Het ongebruikte spoor is grotendeels te bewandelen, maar op sommige overwoekerde plekken zou een kapmes geen overbodige luxe zijn”. Zo begint het verhaal dat we voor het Wandelmagazine hebben gemaakt. 

In 1873 nam de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS) het eerste deel van de spoorlijn tussen Boxtel en Gennep in gebruik. Dit was het begin van de snelste verbinding tussen Londen, Berlijn en Sint-Petersbrug die een paar jaar later tot stand kwam. Reizigers uit Londen kwamen met de boot aan in Vlissingen en konden met de trein via Boxtel, Schijndel, Veghel en Uden naar Gennep, waar de trein via het Duitse net verderging naar Berlijn. Het werd de eerste internationale spoorverbinding van Nederland. In die tijd reisden koningen, keizers en tsaren in luxueuze treinwagons richting oosten. Ook reden hier de Blauwe Brabanders, locomotieven die de hoge snelheidstreinen van weleer over het spoor trokken.

Datum: zondag 17 november om 10 uur aan de voorkant van treinstation Boxtel.

Route: De tocht is iets meer dan 20 kilometer. Vanaf station Boxtel lopen we naar de aftakking van het Duits Lijntje van het spoor naar Eindhoven. Vanaf hier volgen we zoveel mogelijk het vroegere spoor richting Veghel en passeren we Liempde, Schijndel en Eerde. In Liempde hebben we een stop bij café Het Groene Woud. In Veghel houdt het oude spoor op, zo ook deze tocht. Daarna is er gelegenheid om bij de Noordkade, de verbouwde CHV-fabriek, de wandeling af te sluiten met een drankje. Vanaf daar is er op 10 minuten lopen een busverbinding met station Den Bosch of Eindhoven.

 Aanmelden: Vooraf inschrijven per mail is verplicht, meld hierbij je mobiel nummer.  Doe dit uiterlijk drie dagen vooraf via info@delopendeband.nl Inschrijfgeld: 5 euro, te betalen contant tijdens wandeling.