De laatste dagen van het jaar zijn kort. Maar voor De Lopende Band is dan geen enkele belemmering om verder te lopen. We zijn op zoek gegaan naar nieuwe wandelingen en uitgekomen in het voormalige Moresnet. Het ligt aan de Belgische kant van het drielandenpunt. Het was een eigenaardig minilandje van 344 hectare dat van 1816 tot 1920 op de kaart stond. Neutraal Moresnet ontstond na de val van Napoleon. Nederlanden en Pruisen werden het bij de herindeling van Europa niet eens over het bezit van een waardevolle zinkgroeve in het gebied. Neutraal Moresnet werd daarmee een soort Niemandsland. Het gebied stond in de loop der jaren ook bekend als een belastingparadijs, een smokkelvrijplaats, een gok-oord en een potentiële Esperanto-staat. Het is een mooie aanvulling voor onze tocht “Wandelen in Niemandsland”.  Voor ons weekendprogramma ‘Camino rond de Voer” hebben we de ‘Niederstraasse’ ontdekt. Dit is een van Jacobswegen naar Santiago de Compostella. Deze gaat vanuit Aken, via Namur (Belgie) naar Parijs en Tours.  We zullen de route vanuit de Duitse grens naar Moresnet-Chapelle opnemen in het programma. Daar is de Kruisweg met 14 unieke staties op de zogenoemde Calvariberg te bezoeken.